„Latgale rudenī”.

Ceļotāji vienmēr gūst vairāk nekā ceļojumu aprakstu lasītāji.

/ D. Mindao /

Pārgājiens ir aktīva atpūta un lielisks veids, kā iepazīt Rēzeknes novada Silmalas un Sakstagalapagasta kultūras mantojumu, kā arī izzināt Madonas novada Gaiziņkalnu.

2024. gada 11. septembra rīts uzausa mākoņains, taču tas netraucēja Tiskādu pamatskolas pārgājiena dalībniekiem doties pārgājienā „Latgale rudenī”. Katra klase devās ceļā pa izvēlēto maršrutu.

Izplānojot pārgājiena maršrutu, skolotāji sazinājās ar gidiem, kas varētu novadīt ekskursiju, kā arī paši rūpīgi izpētīja katru apstāšanās vietu un tās izcelšanās vēsturi, lai varētu ar to iepazīstināt pārgājiena dalībniekus. Maršruti tika ieplānoti tā, lai iešana būtu zināmāka un patīkamāka. Pārgājiena dalībnieku ceļš vijās gar mežu, lauku sētām, pļavām, reti braucošās mašīnas arī netraucēja, neasfaltētais ceļš bija nedaudz slapjš, bet tas īpaši nebojāja soļošanas prieku.

Tiskādu pamatskolas paši mazākie pārgājiena dalībnieki – pirmsskolas bērni devās uz Gornicu, lai izbaudītu krāšņo saulespuķu lauku un apciemotu Saules ielas zaķus.

Izbaudot rudenīgo dabu, 1. klases skolēni devas pārgājienā uz Tiskādu ezeru, bet 2. klases izglītojamie turpināja izturības pārgājienu apkārt Tiskādu ezeram. Bērni vēroja skaistos dabas skatus, iepazina koku sugas un augu daudzveidību. Izvēlētais maršruts paredzēja arī nelielu ieskatu vietās, kuras atrodas apkārt Tiskādu ezeram un tā tuvumā. Rēzeknes novada Silmalas pagastā var sameklēt skaistu, ainavisku un mierīgu vietu, kura saucas Tiskādi. Tā ir neliela apdzīvota vieta, kurā no tūrisma apskates objektiem īpaši ievērojami ir vecticībnieku un pareizticīgo dievnami, jo atrodas pavisam netālu viena no otras un atspoguļojoties ezera ūdenī.

Savukārt 3. klases izglītojamie devās ekskursijā uz Madonas novadu iepazīt un pievarēt Latvijas augstāko kalnu – Gaiziņkalnu. Kopā ar gidu Danutu bērni izgāja dabas taku, kura ir apļveida un ved pār kalna virsotni, un noslēdzas kalna pakājē. No kalna virsotnes paveras gleznaina panorāma un rudenīgi skati.

4. klases izglītojamie devās uz Jaunružinas smilšu karjeru. Karjers pārsteidza ar savu krāšņo un vareno izskatu. Kad visi kopā bija nonākuši galapunktā, salasīja zarus ugunskuram, lai ceptu desiņas un “maršmelou”. Tur bērni izbaudīja “smilšu terapiju” – kāpjot un rāpojot pa smiltīm, spēlēja bumbu un vēroja rudenīgo Latgales dabu. Visi atgriezās ļoti noguruši un priecīgi, jo bija izturējuši nopietnu fizisko pārbaudījumu. Ieguvums ir tas, ka visiem ļoti patika iet pārgājienā, jo tā ir jautra laika pavadīšana.

Ceļam vijoties gar mežu, pļavām, kur zirneklīša noaustie tīkli zvīguļoja rīta rasā, 5. - 6. klašu izglītojamie nonāca pie Tarakanovkas ezera. Bērni aizraujoši i pavadīja laiku makšķerējot, spēlējot un vienkārši baudot ezera gleznaino apkārtni.

7. - 9. klašu izglītojamie devās uz Sakstagala  Franču Trasuna muzeju "Kolnasāta", kur viņiem tika novadīta muzejpedagoģiskā nodarbība "Pa Franča bērnības takām" programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros. Izglītojamie tika iesaistīti aizraujošajā kvestā, un, pildot uzdevumus, paši izzināja Latgales zemnieku sētas tradicionālo apbūvi, aktīvi apmeklējot katru ēku un uzzinot, kas un ar kādiem darbarīkiem tajā tika darīts. Pēc aktivitātēm muzeja vadītāja Inta Deksne uzdeva vairākus jautājumus par izpētes objektiem un iepazīstināja jauniešus ar garīdznieka, politiķa Franča Trasuna dzīvesstāstu un atstāto literāro mantojumu. Pēc nodarbības visi izbaudīja aktīvu atpūtu muzeja teritorijā - šūpojās, spēlēja volejbolu un citas spēles, fotografējās skaistākajās muzeja vietās un apsprieda visu redzēto, dzirdēto un piedzīvoto. 

Bērni ar prieku atcerēsies šo pārgājienu un ar nepacietību gaidīs nākamo!


Drukāt